Skip to main content

De Zorgboerderij

Ons team

Alle activiteiten worden georganiseerd en begeleid door een betrokken team van begeleiders en vrijwilligers. Naast het bestuur bestaat de vaste organisatie uit zorgcoördinatoren en groepsbegeleiders. Onmisbaar zijn ook onze vele vrijwilligers die zich altijd weer met veel enthousiasme en betrokkenheid inzetten om onze deelnemers te helpen te begeleiden of gewoon een gezellig praatje met ze aan te gaan.

Zorgboerderij De Borkeld kent een unieke locatie. Ons vrijwilligersteam voor de buitendienst is altijd weer bereid om deze mooie locatie goed te onderhouden of waar nodig van kleine noodzakelijke verbouwingen te voorzien.

De Zorgboerderij

In het mooie buitengebied van Rijssen vindt u Zorgboerderij De Borkeld. Door allerhande werkzaamheden komen onze deelnemers tot rust. We bieden uiteenlopende activiteiten aan in een gevarieerd weekprogramma. De binnenactiviteiten richten zich op handvaardigheid en creativiteit en vinden plaats in activiteitencentrum De Hooiberg. De buitenactiviteiten richten zich op het tuinieren en het dierenleven of een activiteit in de omgeving van de Hooiberg.

Zorgboerderij De Borkeld heeft een christelijke identiteit. Onze deelnemers hebben veelal een reformatorische achtergrond. De christelijke identiteit uit zich ook in de dagopeningen en –sluitingen waarin uit de Bijbel wordt gelezen.

Geschiedenis

In 2006/2007 een stuk grond beschikbaar is gesteld voor het realiseren van een zorgboerderij. Met name de mooie landelijke omgeving in combinatie met de korte (fiets) afstand ten opzichte van Rijssen maakte de locatie erg geschikt. Op 23 april 2007 is er een officiële stichting gevormd met een stichtingsbestuur. In april 2008 is er opdracht gegeven  voor de bouw. In juni van dat jaar werd de ‘eerste steen’ gelegd door de toenmalige burgemeester van Rijssen, Bort Koelewijn. De officiële opening was op 15 november 2008, zodat we de eerste deelnemers konden verwelkomen. In de afgelopen jaren zijn er veel  plannen ontwikkeld en uitgedacht. Uiteindelijk zijn we  gegroeid van 2 naar 10 dagdelen openstelling. Er wordt dus maximaal gebruik gemaakt van de accommodatie. In 2017 is er een professionalisering-slag gemaakt. De Zorgboerderij werd HKZ gecertificeerd  en we sloten een WMO contract met de gemeente Rijssen-Holten. Naast WMO bood de Zorgboerderij ook altijd zorg onder de WLZ bekostigd vanuit de PGB. Sinds 1 januari 2023 levert de Zorgboerderij ook de Zorg in natura,  door samenwerking met de coöperatie Boer en Zorg. De Zorgboerderij heeft zich jarenlang gesteund gevoeld door de rijssense bedrijfsleven en de kerkelijke gemeenten. Zij dragen op de momenten als het nodig is hun steentje bij. Naast een vaste kern van personeelsleden, is de Zorgboerderij voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers, zowel voor de dagelijkse ondersteuning in begeleiding als ook in het bestuur. 

Voor familie en ouders

Zorgboerderij De Borkeld biedt dagactiviteiten aan volwassenenjongeren en kinderen. Er kunnen diverse redenen zijn waarom u of uw familie- of gezinslid dagbesteding nodig heeft. Er zijn, afhankelijk van wie er gebruik wil maken van de dagactiviteiten, meerdere mogelijkheden om bij de Zorgboerderij mee te kunnen doen aan het dagactiviteitenprogramma:

- Voor volwassenen kan dat via een zorgindicatie die u via de Gemeenten (WMO) en  Zorgkantoor (Zorg In Natura) krijgt.  Zorgboerderij De Borkeld is aangesloten bij Coöperatie Boer en Zorg

- Voor jongeren en kinderen is de Zorgboerderij een zogenaamde voorliggende voorziening die door de gemeente Rijssen-Holten wordt ondersteunt. Hierbij hanteren wij een ‘deur-op-een-kier’ beleid: iedereen die daarvoor in aanmerking komt is welkom, maar meld je bezoek wel even vooraf. 

Gebouw en omgeving

De Zorgboerderij ligt in een prachtige omgeving. Midden in nartuurgebied De Borkeld zijn de verschillende gebouwen met hun markante oranje dakpannen te vinden. Met de hooiberg als prachtig centraal hoogteaccent. Naast de hooiberg hebben we een leuke speelweide met Alcapa's, een appelboomgaart, een kippenren en een voliere met verschillende tropische vogels. Bekijk ook eens een filmpje hiernaast.